Meteen naar de inhoud

Wat doet masseren met je?

  • door
Jaco die masseert

Ik ben nu vier jaar bezig met masseren en heb in die tijd bijna drieduizend massages gegeven. Daarnaast heb ik meer dan 100 mensen in workshops of cursussen gedoceerd. Ik vind beide prachtig om te doen. Eén van de eerste dingen die ik altijd zeg in een cursus of workshop is dat masseur het mooiste beroep is ter wereld. En dat meen ik volmondig! Ik denk niet dat er veel beroepen zijn waar je rust, kalmte en ontspanning kan weggeven en het tegelijkertijd voor jezelf creëert.

Aandacht voor jezelf

Een tweede ding dat ik in elke cursus vertel is hoe belangrijk het is om contact te hebben met jezelf tijdens de massage. Je kan je helemaal verliezen in een massage en bijna alles geven wat je hebt. Maar het resultaat is dat de ander dan volslagen ontspannen is en jijzelf tot op het bot uitgeput. Dat is zeker niet de bedoeling. Aandacht voor jezelf staat centraal in een massage.

Driekwart is voor jou

Om er een getal aan te geven, zo’n driekwart van je aandacht tijdens een massage gaat niet naar de klant toe, maar naar jezelf. Dat lijkt veel, maar is zelfs nog aan de lage kant. Het is namelijk de bedoeling dat jij zelf na je massage zo mogelijk nóg een massage geeft, of fut hebt om naar huis te fietsen of een leuk gesprek te voeren. Daarom let je op je houding, je energie, je aarding, je gewrichten, pijn of ongemak, zodat in eerste plaats jíj je prettig voelt. Pas als je zelf goed in je vel zit, kan je de ander aandacht geven en zorgen dat die zich prettig voelt.

Aandacht voor de ander

Want pas vanuit die aandacht en verbinding met jezelf komt de verbinding met de ander tot stand. De verbinding die ervoor zorgt dat jij snapt en voelt wat de ander nodig heeft. Je alert maakt op zijn of haar reacties op je massage. Dat je glimlacht als iemand zachtjes gaat snurken. Of voorzichtiger wordt als je een pijnreactie ziet. Dat je de druk aanpast aan wat er op die plek, op dat moment nodig is. Hoe meer verbinding je voelt, hoe intuïtiever je kunt masseren. En hoe meer je massage verandert van een aaneenschakeling van technieken tot één voortdurende stroom van aanraking.

Kalmte in je zelf

En daar komt bijna vanzelf een derde aspect naar boven drijven. Massage is een vorm van mindfulness. Net als ademhalen kan je massage, als je het goed doet, eigenlijk alleen in het moment doen. Natuurlijk, je hebt een planning, een afgesproken tijdsduur, je houdt rekening met klachten of wensen van je klant, maar dat alles incorporeer je in dat wat er nodig is en wat er gaande is. Een goede massage wordt gegeven in verbinding met de ander en met aandacht voor beide partijen in die verbinding. Daarom zijn massages ook zo fijn om te geven. Je geeft iets weg, maar krijgt er ook wat voor terug en die uitwisseling creëert energie voor beiden.

Je verandert

En dat maakt dat een massage niet alleen transformerend kan zijn voor de ander, maar ook voor jou. De ander wordt zachter, soepeler, heeft minder pijn. Maar ook jij wordt kalmer, rustiger, je werkt steeds meer in een flow en voelt je goed na iedere massage. Het is helemaal niet gek om tegen je klant na afloop te zeggen: ‘Bedankt dat ik je mocht masseren!’ Wat mij betreft is masseren een redding geweest. Vanuit een drukke baan, waar ik met een burn-out vertrok, ben ik nu zelfstandig ondernemer die zelf zijn uren bepaalt. maar vooral een die dagelijks met een grote glimlach begint aan zijn werkdag en veel gelukkiger, kalmer en tevredener is.

Deel dit op:
X