Massagetechnieken

Klassieke Massage en Holistic Pulsing

InleidingIntermitterend drukken • Effleurage • Pétrissage • Frictie • Tapotage • Holistic Pulsing

Inleiding

Klassieke Massage wordt vergeleken met de Zweedse massage en is in de westerse wereld een van de meest uitgevoerde massagevormen. Over het algemeen wordt de Zweedse schermer en gymnastiekleraar Pehr Henrik Ling (1776-1839) gezien als grondlegger van de Zweedse massage. Het is de Nederlander Johan Georg Mezger (1838-1909) die de aan het Frans ontleende termen heeft geïntroduceerd om deze massagevorm te beschrijven.

Het systeem van Ling heette Swedish Movement System (Zweedse gymnastiek. De naam Swedish Movement System werd gedurende tweede helft van de 19e eeuw wel verbasterd tot Swedish Massage System (Zweedse massagesysteem). Mogelijk is hierdoor Ling zo lang geassocieerd met Zweedse massage. In Zweden zelf wordt de term Zweedse massage overigens niet gebruikt.

Binnen de klassieke massage werkt de masseur bijna uitsluitend met de handen. Technieken die met onderarmen, ellebogen en voeten worden uitgevoerd zijn in de Klassieke massage niet gebruikelijk. Er kan olie, crème of lotion worden gebruikt om de weerstand van de huid te verminderen.

De basis van de klassieke massage bestaat uit drie basistechnieken:

1. Effleurages zijn strijkende bewegingen over de huid met weinig of matige druk, waarbij een kortere of langere streek over het lichaam wordt gemaakt, gevolgd door een lichte retourstreek. De (steviger) opstreek dient zoveel als mogelijk in de richting van het hart te worden gemaakt. Zo’n heen-en-weer streek wordt gewoonlijk enkele keren herhaald. Op bijna elk lichaamsdeel kan effleurage worden toegepast: voor het aanbrengen van massageolie, om het gebied warm te maken, en om je partner te ontspannen. → meer info

2. Pétrissage is het kneden van spieren, een beweging die vergelijkbaar is met het kneden van brooddeeg. Het maakt de spieren soepeler, en het helpt bij het losmaken van plekken waar de huid is verkleefd met de spieren. Het kneden stimuleert ook het afvoeren van afvalstoffen uit de weefsels. Verwante technieken zoals wringen, het rollen van de huid, het oppakken en knijpen van de huid en het maken van plukbewegingen met duim en middelvinger – die door sommigen wel tot pétrissage worden gerekend – behoren eigenlijk tot de bindweefselmassage. → meer info

3. Tapotage – Hierbij maakt de masseur een serie – meestal snelle – ritmische slagen (met de vingertoppen, de muis dan wel zijkant van de handen, bolle handen, of gesloten vuisten) die afwisselend met beide handen worden toegediend. Diverse variaties worden benaamd met termen zoals (in volgorde van toenemende intensiteit): tikkelen, kloppen, waaierslag, hakken/hakslag, ‘cupping’ (met bolle handen), trommelen… Tapotage wordt gebruikt op gebieden met veel spierweefsel (zoals de monnikskapspier, billen, dijen en kuiten). Het stimuleert het behandelde gebied, het activeert de huid en verbetert de bloedsomloop. → meer info

Aanvullende technieken zijn:

Intermitterend drukken is een techniek om de toestand van het weefsel te ervaren. Het is een prima techniek om mee te beginnen. Ook kan deze techniek toegepast worden bij (lichte) oedeembestrijding, oftewel afvoer van een teveel aan vocht in het weefsel. Doordat herhalend druk gegeven wordt op het lichaam krijgt de masseur een goede indruk van het onderliggende weefsel. Intermitterend drukken is daarom een van de eerste technieken die je gebruikt bij aanvang van de massage. Intermitterend drukken heeft echter een te verwaarlozen effect op de bloed en lymfecirculatie. Het intermitterend drukken wordt toegepast als voortonisering, ter gewenning voor masseuse/masseur en cliënt(e); om vochtophopingen op te heffen; ter ontspanning, en om de grote bloed- en lymfevaten tegen het onderliggende bot uit te drukken. Er zijn diverse technieken mogelijk. Zo kunnen bijvoorbeeld de beide handen een been (bijna) geheel omsluiten, waarbij met korte tussenpozen druk wordt uitgeoefend, of wordt de spiermassa eerst door de vingers en duimen van de onderlaag geheven, waarna met de gehele hand een aanzwellende druk wordt gegeven.

Door frictie bewerkt een masseur dat het onderliggende weefsel los komt en de bloeddoorstroming gestimuleerd wordt. Fricties kunnen soms wat pijnlijk zijn, vooral als het bindweefsel tussen de spieren erg vervuild is. Er ontstaan dan verklevingen van het bindweefsel met de spieren, wat als kleinere of grotere “knopen” gevoeld kan worden. Vaak zal de masseur tijdens de lichaamsmassage fricties combineren met pétrissages om het bindweefsel los te krijgen

Vibraties zijn kleine, snelle bewegingen (trillingen) van de weefsels. Deze bewegingen kunnen ofwel plaatselijk worden toegediend (waarbij het aanrakingsvlak uiteenloopt van één vingertop tot de volle hand) ofwel aan een compleet lichaamsdeel (voorbeeld: door een voet vast te pakken en in trilling te brengen, vibreert het hele been mee, tot en met de heup). Bij Zweedse massage is de richting van de vibratie normaliter zijwaarts – bij andere massagevormen (zoals de Chinese Tui Na massage) worden ook wel in/uitwaartse vibraties gebruikt.

Effleurages (wrijvend strijken over de hand met de volle hand of delen van de hand) worden door iedereen zeer gewaardeerd, vooral omdat deze massagetechniek zeer rustig zijn, waarbij de masseur de spieren uitstrijkt. Hierbij wordt bv. de rug vanaf de nek tot aan de stuit met de hand uitgewreven. Op deze wijze worden de spieren en wervels van de rug ontspannen en lichtelijk opgerekt. Effleurage vormen een zeer belangrijk onderdeel van de massage omdat deze greep steeds bij het begin en op het einde van de massage uitgevoerd wordt. De spieren moeten volledig ontspannen zijn, daarom worden indien mogelijk de aanhechtingspunten passief dichter bij elkaar gebracht. Hiervoor gebruikt men kussens, rollen,…

Effleurages kunnen worden uitgevoerd met alle delen van de hand. Het is ook mogelijk om met de vlakke hand te masseren. De handen moeten het lichaamsdeel als het ware omvatten. De houding van de handen is dus volledig aan de vorm van het lichaamsdeel aangepast. Men strijkt voor zover dit mogelijk is steeds in de richting van het hart. Op het einde van de beweging keert men ontspannen terug om een volgende beweging in te zetten. De uitgeoefende druk moet niet te groot zijn, gelijkmatig verdeeld en kan progressief iets toenemen. De snelheid van de beweging is gelijkmatig.

Een ontspannende uitwerking kan men verkrijgen door langdurig, ritmisch, traag en met geringe kracht in de lengterichting van de spieren te strijken. Stimulerend effleureren gebeurt onder sterkere druk en wordt vlugger uitgevoerd. Deze behandeling zal vooral nuttig zijn bij lichaamsdelen die door gedwongen inactiviteit niet in gelegenheid zijn de oude huidcellen af te stoten zoals normaal door beweging geschiedt (bv na immobilisatie in gips). Men verkrijgt een ontschilferende werking op de huid (desquamatie): de opperste huidlagen worden door het wrijven verwijderd. Dit heeft een tweedelig effect:

Door het vrijmaken van de poriën wordt de functie van de huid verbeterd (afscheiden van talg en zweet).

De onderliggende huidcellen worden tot activiteit en groei geprikkeld.

Door het leegstrijken van venen en lymfebanen ondersteunt men de veneuze bloedsomloop; dit veroorzaakt op zijn beurt een verbeteren van de arteriële circulatie.

Door krachtig strijken veroorzaakt men een duidelijke hyperemie of roodheid van de huid.

Het interstitieel vocht in de onderhuid en de losliggende stofwisselingsproducten worden weggewreven.

Aan het einde van de massage worden de vrijgemaakte afvalstoffen sneller afgevoerd.

Pétrisage is de knedende beweging van het “schouders masseren”. Het zachte kneden, in combinatie met rustige effleurages vanuit de nek naar de schouders, zorgt dat de schouderspieren, schouderkom en schouderbladen rustig kunnen ontspannen en in hun oorspronkelijke stand gaan staan. Men voelt direct dat men beter in z’n vel zit.

Vibratie wordt gebruikt om spiergroepen los te schudden, denk hierbij aan het losschudden van de kuiten bij stijve spieren of kramp. Het schudden zorgt dat de spieren van elkaar los komen en worden gestimuleerd. Hierdoor worden zenuwprikkels beter doorgegeven, wat leidt tot vermindering van pijnprikkels.

Tapotage is het kloppen op de huid en spieren, waarbij de handen licht gehold zijn. Het heeft invloed op de bloedvaten, waarbij (afhankelijk van de gebruikte technieken)de vaatwanden worden samengetrokken of verbreedt. Hierdoor worden de spieren ontspannen of juist geactiveerd.

Holistic Pulsing behoort niet tot de klassieke massagetechnieken, maar wordt wel in deze cursus gedemonstreerd en geoefend. Holistic Pulsing is een respectvolle behandelwijze waarbij het lichaam op een natuurlijke manier in beweging (soort wiegen) wordt gebracht. Door het pulsen van het lichaam in een speciaal op de persoon afgestemd ritme, wordt vanaf het eerste moment het hele lichaam in een stromende, gelovende beweging gebracht. De ritmische pulsen variëren op speelse wijze van heel klein naar groter en kunnen gecombineerd worden met rollende en strekkende bewegingen. De continuïteit van de pulsen geeft de pulsee (degenen die gepulst wordt) de mogelijkheid zich aan deze stromende golfbeweging over te geven, zich als het ware “in te laten zakken”. Mede door de afwisseling van kleine en grote pulsen, mobilisaties, het “wiegen” en het spelen met armen en benen kan een sessie afwisselend een speelse en toch zeer intense ervaring zijn. Een ontdekkingsreis door het lichaam.

Deel dit op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.