Meteen naar de inhoud

Lomi Lomi, de schoonheid van de beweging

  • door

Lomi Lomi, massage, schoonheidEr zijn veel redenen om een massage in lomilomistijl te ondergaan of te geven als masseur. Je kan de traditie waarderen van waaruit de Lomi Lomi is ontstaan, de Hawaiiaanse families en stammen waarin Lomi Lomi ontstond. En waarin de liefdevolle aanraking zo centraal staat en die al eeuwenoud is. Ook kan je het spirituele aspect van de behandeling waarderen. Hierin staat de verbinding met het universum centraal die deze massagevorm een diepgang geeft die andere vormen vaak niet kennen. Maar ook de manier waarop de stroom van energie wordt gestimuleerd en verbeterd.

Je kan het hypnotische aspect waarderen. Waar de geest de vele hand- en armbewegingen niet meer kan volgen. Deze raakt zo in een trance om tot een fantastische ontspanning te komen. En je kan zelfs de slimheid van de massage waarderen. De combinatie van het gebruik van onderarmen, wiegende bewegingen en flow. En de inzet van het lichaam die maken dat Lomi Lomi nauwelijks belastend is voor je als masseur.

De schoonheid van Lomi Lomi

Maar waar ik in dit stuk de focus wil leggen is de schoonheid. Er zijn hele filosofische verhandelingen te vinden over de invloed van schoonheid in de wereld. Hoe schoonheid mensen vervoert, zich beter doet voelen en de wereld mooier maakt. Hoe het streven naar schoonheid de mensheid ook beter maakt. Maar schoonheid is ook doodgewoon iets om je beter door te voelen. Je kan ontroerd zijn door naar mooie muziek te luisteren of deze te maken, door een prachtig schilderij te zien, je kan tranen voelen als je naar een mooie film kijkt, en je kan je laten raken door de woorden van een schrijver, een dichter, maar ook een stand-upcomedian of zelfs een politicus.

Dans langs het lichaam

Op dezelfde manier kun je ook de schoonheid ervaren van de Lomi Lomi. De vloeiende, wiegende bewegingen langs het lichaam, de cadans, de oneindigheid van de lange, stromende strijkingen die niet op lijken te houden. Lomi Lomi is een dans langs het lichaam en zelfs als je de masseur niet ziet werken, kan je dit voelen. Je voelt de eenheid in de bewegingen, hoe de masseur ogenschijnlijk moeiteloos langs je lichaam glijdt. Hoe deze en passant spieren losmaakt, warmte creëert, flow veroorzaakt. Dat je spieren worden losgemaakt lijkt maar een bijkomstigheid, want je ligt in een bad vol schoonheid. Een Lomi Lomi is sensueel in de letterlijke zin van de betekenis (“zintuiglijk”). Je zintuigen worden namelijk geraakt in beweging, geur, gevoel, gehoor, maar ook in energie. Daarmee wordt een Lomi Lomi bijna een gesamtkunstwerk, je kan nagenoeg niets dan je erin onderdompelen.

De masseur als kunstenaar

Als masseur voel je je tijdens een Lomi Lomi een kunstenaar. Natuurlijk, je volgt bepaalde patronen, regels en richtlijnen, maar dat doet een dichter ook, een componist of een schilder. Wat zorgt dat de massage die patronen ontstijgt is de verbinding die je in het moment hebt met de klant. Masseur en klant wervelen samen in dit moment van pure en onverdunde ontspanning. Verleden en toekomst zijn allemaal niet zo van belang, Lomi Lomi is het nu. En door alles te laten gaan, doordat de klant zijn gedachten los laat, zijn zorgen, zijn oordelen, ontstaat er een perfect moment buiten de tijd. En als je dat weet te bereiken met je klant, dan is het moeilijk voor hem/haar om ooit nog een andere massage te accepteren.

Alleen al om dit esthetische aspect raad ik iedere beginnende masseur aan om in elk geval te proeven aan de Lomi Lomi. Naast natuurlijk het feit dat deze massage je technieken leert om te masseren vanuit je ademhaling, vanuit het hele lichaam en vanuit grote bewegingen, is Lomi Lomi dé massage die je geeft vanuit verbinding met de klant. En dát is bij uitstek wat een goede massage onderscheidt van een geweldige massage! Volg zo’n cursus, geef Lomi Lomi en maak de wereld een beetje mooier.

Deel dit op:
X