Meteen naar de inhoud

In één dag leren masseren, kan dat?

  • door

Al sinds jaar en dag organiseren we bij Massage in Beweging de workshop Leer in 1 dag Masseren! (met uitroepteken) en dat bevalt ons nog steeds heel goed. Ieder jaar komen er grotere of kleinere groepen op deze workshopdag om te proeven aan het mooie vak van masseur. Ik vind het heerlijk om deze workshop te geven, met zoveel enthousiaste deelnemers. Sommigen van hen hebben serieuze plannen om masseur te worden en anderen willen gewoon kijken of massage iets voor hen is of niet of hun technieken aanscherpen. Het mooie van de eendaagse workshop voor massage is dat het zo laagdrempelig is. We stellen geen toegangseisen en maken er vooral een leuke en leerzame dag van, waarin we voor elk wat wils bieden.

Plezier staat centraal

Plezier staat centraal en de sfeer op deze dag is dan ook altijd gezellig en opbouwend. Er is heel veel aandacht voor kennisoverdracht en dit is ook echt het centrale thema van de dag. Maar het is vooral belangrijk dat iedereen krijgt wat hij/zij wilde komen halen. We beginnen dan ook altijd, naast een kort kennismakingsrondje, met het opschrijven van de verwachtingen van de dag. Die kunnen heel uiteenlopend zijn. Sommigen willen weten wat ze vooral níet mogen doen bij massage. Sommigen willen weten hoe je specifieke lichaamsdelen masseert (bv. het hoofd, de benen, de handen). Anderen willen nieuwe technieken leren en weer anderen hebben niet echt een verwachting, maar willen gewoon leren masseren. Aan het einde van de dag kijken we of we alle verwachtingen en leervragen een beetje behandeld hebben.

Teveel voor één dag

Natuurlijk kunnen we niet een complete massageopleiding in één dag proppen. Er zijn dagen dat ik meer voordoe dan er geoefend kan worden, dit doen we altijd in overleg met de deelnemers. Er is zoveel te vertellen over masseren, over massages en over alle technieken en aandachtspunten. Ik stip een paar punten aan over anatomie en contraindicaties en ik geef natuurlijk een reader mee met veel extra informatie. Maar het is onmogelijk om alles te behandelen dat bij masseren komt kijken. Het verschil dat ik ook duidelijk maak is dit: je leert masseren tijdens deze workshop, maar je bent dan nog geen masseur. Hetzelfde geldt voor zwemles: je leert er zwemmen, maar je wordt er geen wedstrijdzwemmer van. Daarvoor is meer studie en meer oefening nodig.

Kritiek

Toen we dit jaar voor het eerst op Facebook adverteerden, kregen we, naast leuke en geïnteresseerde reacties, ook de nodige kritiek. ‘Ik heb hier jaren voor geleerd,’ schreef een bevriend masseur, ‘en jij wil ze dit in een dag leren?’ Of: “Onverantwoord!” Tja, het ligt vooral aan de verwachting die je hebt van zo’n workshop. Ik kreeg deze zomer een mail van een mevrouw die vroeg of we ook een eendaagse cursus sportmassage gaven. Mijn beleefde antwoord was dat dat onmogelijk is. Er komt zoveel theoretische- en praktijkkennis kijken bij een professionele cursus dat dat veel en veel te veel is voor maar één dag. Maar ook een goede cursus Ontspanningsmassage, Klassieke Massage of Lomi Lomi Massage zul je nergens in één dag aangeboden zien.

Genoeg voor één dag

Maar wil je kennismaken met massagetechnieken, wil je horen wat er belangrijk is bij een goede massage en wil je vooral proeven aan het plezier dat je kunt beleven aan het geven van een massage? Dan is een eendaagse workshop prima. Want in één dag kun je prima leren waarop je moet letten om een goede massage te geven. Je kunt goed leren wat belangrijk is en wat fijne en goede technieken zijn. Je leert om jezelf niet uit te putten en de ander zich goed te laten voelen.

Wat kost meer tijd?

Maar wil je echt klachtgericht werken? Heeft iemand blessures? Wil je behandelplannen opstellen of komen er mensen met specifieke aandoeningen waarbij anatomische en fysiologische kennis nodig zijn? Dan leer je vooral dat je die niet zelf moet gaan proberen op te lossen, maar je iemand moet doorverwijzen naar een professionele masseur of massagetherapeut. Maar wil je je kind, je partner, je huisgenoot of familie een heerlijke ontspanningsmassage geven, dan kun je prima terecht voor onze eendaagse workshop. En krijg je de smaak te pakken, dan kun je altijd weer een langere en uitgebreidere cursus bij ons volgen!

Deel dit op:
X