Meteen naar de inhoud

Wat is de ideale hoogte voor mijn massagetafel?

  • door

Eén hoogte is in elk geval niet de bedoeling!

Het is een van de eerste dingen die je leert als masseur, het afstellen van je tafel. Omdat je lichaamshouding cruciaal is voor een goede massage én voor jouw gezondheid. Je tafel moet op de juiste hoogte staan. Maar wat is nou de goede hoogte? Daarover zijn de meningen verdeeld.

hoogte massagetafel, palmhoogte, afstellen
De meeste masseurs leren masseren op een vaste, opvouwbare tafel. De meeste massagescholen hebben nu eenmaal geen ruimte voor tien elektrisch verstelbare tafels. Dus staan de zalen vol met de bekende tafels met hoofdsteun en verstelbare knoppen aan de poten. Zodra de eerste oefensessie begint in een les, leer je dus om deze op de goede hoogte te zetten. Ik zelf heb geleerd om de tafel dan op palmhoogte te zetten. Dus je gestrekte arm met je palm horizontaal naar beneden en dat is de hoogte van de tafel.

Blessure

Dat ging bij mij in de eerste zes maanden dat ik professioneel masseerde goed, tot ik een blessure ontwikkelde aan mijn schouder die direct het gevolg was van een te hoog ingesteld tafel. Niet dat ik het verkeerde geleerd had, maar ik had nog één stap verder moeten leren.

Er zijn verschillende adviezen aan beginnende masseurs wat betreft de tafelhoogte, maar het belangrijkste dat je moet weten is dat er geen één vaste tafelhoogte is. Er zijn drie redenen waarom dat zo is.

  1. Masseurs hebben verschillende lengtes

De ene masseur heeft korte benen of lange armen en de ander misschien andersom. De hoogte is dus altijd afhankelijk van degene die gaat masseren.

  1. Klanten komen ook in verschillende maten.

Het is een open deur, maar ook klanten verschillen in maat. Bv. Paul weegt 95kg en Joost 70kg, dat kan zo maar vijf cm in hoogte schelen als ze op de massagetafel liggen. Als je de tafel afstelt voor Joost, moet je hoger reiken om Paul dezelfde druk te geven. Je kan dan minder inleunen, wat misschien voor Paul best nodig kan zijn.

  1. Lichaamsdelen komen óók in verschillende hoogtes.

Als een klant op de tafel ligt, dan liggen de billen hoger dan de rug en de onderbenen daar weer onder. Als je de tafel hebt afgesteld op de hoogte (diepte) van de rug en je moet op de gluteus werken, dan kán de tafel te hoog staan om goed druk te kunnen geven.

Verstel je tafel dus afhankelijk van jouw lichaam en dat van je klant

Het is dus belangrijk om je tafel van tevoren af te stellen. Daarvoor heb je drie dingen nodig: 1. Weten welke druk de klant graag wil 2. Het lichaamsgedeelte waar je de meeste aandacht voor moet geven en 3. Welke gereedschappen jijzelf wil inzetten (vuisten, vingers, palmen, elleboog, etc.) voor al dan niet diepere druk.

Hoe hoog zet je nu dus je tafel?

Medium en diepere druk vergt een lagere tafelstand dan lichte druk. Een klachtgerichte- of sportmassage heeft dus typisch een lagere tafel nodig dan een ontspanningsmassage. Een lagere tafel zorgt ervoor dat je meer kan inleunen en dus meer lichaamsgewicht kan inzetten voor de druk. Je kan hier gerust naar vragen bij je klant, zowel mondeling, als op je intakeformulier. Richtlijn is: de hoogte van je palm plat naar beneden gehouden is geschikt voor ontspanningsmassages, en de hoogte van je eerste knokkels recht naar beneden gehouden is geschikt voor diepere druk. Maar werk je bijvoorbeeld alleen op de benen, dan kan de tafel weer een stuk omhoog.

Als je dan moet kiezen, kies dan wat lager

Zeker bij een vaste tafel zal je een gulden middenweg moeten vinden. Ben je de meeste tijd kwijt aan lichtere technieken, dan kan je de tafel prima op palmhoogte zetten. In de diepere stukken moet je iets hoger reiken, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Maar verwacht je klant een diepere druk voor het grootste deel van de massage, zet je tafel dan liever wat lager. Blijkt de druk te veel te zijn, of staat je tafel echt te laag, dan kan je je benen wat wijder zetten en meer door je knieën gaan. Te laag is minder een probleem dan te hoog, want je kunt altijd zinken door je knieën en je benen uit elkaar zetten. Staat je tafel echter te hoog, dan kun je diepere druk kun je alleen uit je schouders halen en dat kan bij verkeerde technieken schadelijk zijn voor je lichaam.

Zet je tafel lager voor steviger klanten en voor werken op ‘heuvels’

Brengt je klant wat meer lichaamsgewicht mee naar je tafel, of moet je vooral werken op bilspieren of schouderspieren, zet dan ook je tafel wat lager. Werk je bijvoorbeeld vooral op armen of onderbenen, dan kan de tafel juist wat hoger.

hoogte massagetafel, knokkelhoogte, afstellenEn zet je tafel lager als je met je duimen, knokkels of vuisten werkt

Waar je mee wil werken, bepaalt ook je werkhoogte. Inleunen met vuisten, knokkels of met duimen (let op de ondersteuning!) vergt een lagere tafel dan werken met je ellebogen, onderarmen of handpalmen.

Probeer het uit!

Al het bovenstaande moet je zien als richtlijnen. Er zijn geen vaste regels, je moet kijken wat voor jou het beste werkt, dus probeer dingen uit. Als je hebt geïnvesteerd in een elektrisch verstelbare tafel: gefeliciteerd! Je kunt tijdens de massage hoogtes uitproberen en kijken wat voor jou het beste werkt. Heb je een vaste tafel? Zet hem eens een stuk lager of hoger dan je gewend bent en kijk wat het met je lichaamshouding doet als je masseert. (Doe dit niet bij langere massages en het liefst bij klanten of proefpersonen die het niet erg vinden om af en toe even op te staan om de tafel te verstellen.)

Samenvattend

Hoog of laag, de tafelhoogte verschilt per massage, per masseur en per klant. Oppervlakkigere, zachtere massages kunnen op een hogere tafel (palmhoogte) dan diepere, stevigere massages (knokkelhoogte). Alles hangt af van de wens van de klant, de lichaamsbouw van de klant en de ‘gereedschappen’ die jij wil gaan gebruiken. Als je diepere druk wil geven, zet de tafel dan liever lager dan hoger.

Losjes gebaseerd op dit artikel

Deel dit op:
X