Ga naar de inhoud

10 dingen die een masseur/masseuse wil dat je weet

 • door
8169353_s

Als je nog nooit een massage hebt gehad, kan het zijn dat je je zorgen maakt over welke reacties je lichaam zal vertonen en zichtbaar zijn voor je masseur. Het belangrijkste is je geen zorgen te maken en je te ontspannen!

Hoewel massages steeds gewoner zijn voor mensen om te krijgen, zijn er nog genoeg mensen nerveus over. Voelt het vreemd om naakt te zijn? Wat zal de masseur doen? Wat als ik in slaap val en ga snurken of kwijlen? Doet het pijn?

Als angst voor het onbekende je heeft weerhouden om een massage te krijgen, lees dan verder.

Waarover je je niet druk hoeft te maken bij een massage

 1. Als je het meeste uit je massage wilt krijgen, houd er dan rekening mee helemaal of bijna naakt te zijn. We zijn professionals, alles wat bedekt moet blijven, blijft bedekt. Als je heupen of je onderrug stijf of pijnlijk zijn, dan is het prettiger een slip aan te doen dan boxershorts, zodat wij die gebieden goed kunnen bereiken. We zullen de deken heen en weer bewegen om de gebieden te bereiken die behandeling nodig hebben, maar we komen niet aan je ondergoed. De meeste masseurs zien dit als een begrenzing en blijven van gebieden af die je bedekt laat. Een kleine toevoeging: er zijn ook masseurs die weer hun eigen grenzen kennen en zich er niet prettig bij voelen als jij je helemaal wilt uitkleden. Hier vragen we je om ook hun grenzen te accepteren. Vind je het prettig om naakt gemasseerd te worden, geef dit dan van tevoren aan, dan kan de masseur aangeven of dit een probleem is of niet. Hoe meer  we van tevoren weten, hoe fijner!
 2. Aan de andere kant, het is ook geen probleem om zoveel aan te laten als waarmee je je prettig voelt! Veel mensen hebben de interne discussie bij hun eerste massage: Moet ik alles uitdoen? Vinden mensen me schaamteloos als ik me helemaal uitkleed? Het antwoord op beide is ‘nee’. De massage draait om jou en om het jou te helpen je te ontspannen en je beter te voelen. Voel je je niet gemakkelijk in je blootje, houd dan aan wat je wilt.
 3. Je lichaam gaat reageren op de massage. Als de massage goed voelt en je ontspant je optimaal, drie keer raden? Je buik gaat misschien rommelen en misschien laat je een wind. Dat is een goed teken, maak je er niet druk om! Hetzelfde geldt voor in slaap vallen. Voor mij is dat een groot compliment dat iemand zich ontspannen en veilig genoeg voelt om in slaap te vallen.
 4. Het is vrij zeldzaam als je een erectie krijgt, en behoudt tijdens een massage, tenzij je daar actief een rol bij speelt. Het gebeurt, maar niet vaak en als je er verder geen punt van maakt en de massage niet tot iets seksueels maakt, is het niet het einde van de wereld. Wanneer je een professionele massage krijgt, is het doel je te ontspannen, niet je op te winden, dus het gebeurt in de meeste gevallen niet. Valt dat ene andere geval net bij jou, geen punt. Haal diep adem en ontspan.
 5. Tegelijkertijd, vraag je op zo’n moment om een happy ending, zelfs als grapje, dan stoppen wij de massage en hoef je niet terug te komen. Je loopt ook geen apotheek in om om heroine te vragen. We zijn professionele dienstverleners op gezondheidsvlak. Gedraag je daar ook naar.
 6. Douchen voor een massage is een goed idee. Het warmt je spieren wat op, het is een begin van je ontspanritueel en voor ons is het fijner om schone voeten te masseren. Een uitzondering is sportmassage, waar we juist verwachten te werken op bezweette en of zelfs modderige lichamen. Maar als je de keuze hebt, dan is een douche van tevoren fijn.
 7. Er is geen goede of slechte hoeveelheid lichaamshaar. We raken er niet door geshockeerd. We vinden het niet vies. Het is echt allemaal oké, ongeacht of je het onderhouden hebt (of niet).
 8. Dit is JOUW massage. Als iets niet fijn voelt, zeg het. Als je masseur vraagt of je meer of minder druk nodig hebt, wees eerlijk. We zijn niet beledigd of gekwetst. We willen dat dit de best mogelijke ervaring is voor je en eerlijke communicatie helpt daarbij.
 9. Wees eerlijk over je gezondheid. We vragen er niet naar uit nieuwsgierigheid. Een professionele massage is iets anders dan een massage van je partner. Er zijn condities waarbij we anders te werk moeten gaan, in jouw eigen belang, en er zijn ook condities waarbij massage af te raden is.
 10. Jouw lichaam is geweldig. Nee, echt. We zitten zoveel in onze hoofden en online en zijn bezig met bezigheden dat we helemaal vergeten zijn om ons te verbinden met wat er in ons lichaam gaande is. Soms vergeten we om te luisteren naar wat onze lichamen tegen ons zeggen. We houden al onze spanningen, onze pijn, ons plezier en ons verdriet binnen in ons lichaam. Een massage krijgen is een manier om stil te staan en te luisteren naar wat er gaande is in ons lichaam. Het is een eer en een voorrecht om deel uit te maken van dat moment van jou.

Dit is een vertaling van dit artikel door Kate Bartolotta uit 2014

Gerustgesteld?

Ik hoop dat u na het lezen van dit artikel een beetje gerustgesteld bent en vooral zin hebt gekregen in een massage! Maakt u gerust een afspraak met één van onze partners!

Deel dit op: